Završen XIV međunarodni sajam / forum voda 2023

Četrnaesti međunarodni Sajam/Forum Voda održan u hali 3 Beogradskog sajma, uspešno je završen 9. decembra 2023. godine. Trodnevnu manifestaciju koja je okupila preko 100 izlagača, proizvođača i distributera opreme, uređaja i hemikalija, projektantskih i konsultantskih firmi, kao i predstavnika preduzeća vodovoda i kanalizacije, naučnih institucija, strukovnih organizacija i finansijskih institucija, državnih i lokalnih vlasti, obišlo je više hiljada posetilaca. Sajamski izlagači predstavili su svoje aktuelne proizvodne programe, tehnologije i usluge koje su dostupne u našoj zemlji i regionu.

Ovogodišnji Forum Voda održan pod sloganom ,,Pogled u budućnost“, privukao je izuzetnu pažnju i učešće  stručne javnosti. U okviru osam sesija sa više od četiristo učesnika razmatrane su najavljene reforme u Sektoru, mogućnosti za unapređenje vodnih usluga kroz razvoj i jačanje kapaciteta u okviru regionalne i međunarodne saradnje, kao i primene digitalnih tehnologija i veštačke inteligencije. Razmatrane su aktuelne teme: “Perspektive upravljanja muljem sa PPOV” i primena cirkularne ekonomije u ovoj oblasti, kao i novi metrološki propisi – MID Directive i njihov uticaj na poslovanje preduzeća vodovoda. Posebno su predstavljeni regionalni međunarodni projekti RCDN, EU4 Green i Utility of the Future – WB Group.

Tradicionalno, održano je redovno godišnje zasedanje Skupštine Udruženja ViK Srbije.

Trećeg dana Foruma predstavljeni su radovi iz časopisa nacionalnog značaja „Voda i sanitarna tehnika“, kao i radovi mladih stručnjaka u organizaciji YWP IWA Srbija, sekcije UTVSI, pod okriljem Svetske asocijacije voda – IWA-e.

Organizatori,  Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo – UTVSI i kompanije Belexpo plus, veruju da su odgovorili očekivanjima posetilaca i stručne javnosti, i održali tradiciju najveće regionalne manifestacije u oblasti voda.

PP Prezentacije i materijal sa događaja