Upravljanje komunalnim preduzećima (Utility management training) u Beogradu

Od 12. do 17. novembra 2023, četrnaest učesnika programa „Upravljanje komunalnim preduzećima“ (Utility management training-UMT) je provelo radnu nedelju u Beogradu, u organizaciji UTVSI (Udruženja za tehnologiju voda i sanitarno inženjerstvo) i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

UMT program je usklađen sa programom „Vodovodi budućnosti“(Utility of the Future) Svetske banke, usklađen je sa D-LeaP (Danube learning partnership) pristupom, i organizovan je u partnerstvu sa vodećim komunalnim preduzećima u Centralnoj i Istočnoj Evropi.  Obuka za upravljanje komunalnim preduzećima ima za cilj da omogući sadašnjim i budućim rukovodiocima u sektoru vodosnabdevanja upotnavanje sa svim aspektima poslovanja vodovnih preduzeća (od tehničkih do finansijskih) i da se pripreme za buduće izazove.

Treći od ukupno šest modula ovog programa se odnosio na upravljanje infrastrukturnim sredstvima (Asset Management), po čemu je Beograd i UTVSI prepoznat u Evropi.

Učesnici programa su predstavnici vodovodnih preduzeća iz Češke, Bugaske, Albanije, Rumunije i Bosne i Hercegovine.

Pored brojnih predavanja koja su održana u PKS na Terazijama, gosti su bili u poseti JKP BVK i razmenili iskustva i znanja sa kolegama.

Fotografija sa predavanja u PKS-u i sa PPV „Makiš“:

utm-program-2023
Grupna fotografija PP Makiš UTM Program

Prema rečima učesnika, uz zahvalnost za organizaciju i gostoprimstvo, poseta Beogradu im je do sada najkorisnija radna nedelja u okviru dosadašnje UMT obuke.