Predstavljena studija o prečišćavanju komunalnih otpadnih voda u Srbiji

Sa kojim izazovima se suočavamo  u upravljanju komunalnim otpadnim vodama?
Kakve novine nas očekuju u politici Sektora voda i regulatornom okviru?
Kakva su iskustva u radu tri postrojenja za otpadne vode?

Popodnevna tema prvog dana ovogodišnjeg Foruma voda održanog pod nazivom ,,Sektor voda – Odgovori na nove okolnosti” bilo je prečišćavanje komunalnih otpadnih voda u Srbiji na osnovu studije koju je 2020. UTVSI uradilo u okviru saradnje sa Regionalnom mrežom za jačanje kapaciteta za usluge snabdevanja vodom za piće i prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda – RCDN. Studija je urađena na osnovu projekta mapiranja  postrojenja za otpadne vode sa primerima dobre prakse u radu i održavanju postrojenja u Kragujevcu, Kruševcu i Somboru, kao i podacima iz zvaničnih dokumenata.

          Ciljevi razmene znanja i iskustva bili su da se istakne važnost rešavanja problema.

promovišu aktivnosti UTVSI u oblasti jačanja kapaciteta javnih komunalnih preduzeća, predstave novine u zakonodavnom i regulatornom okviru, novi projekti., kao i da se podstakne saradnja i skrene pažnja na neophodnost razvoja kapaciteta u preduzećima vodovoda i kanalizacije.

            Jasmina Bobić direktorka JKP Vodokanal iz Sombora predstavila je uslove rada i održavanja, kao i njihovog unapređenja na osnovu projekta pogranične saradnje za rekonstrukciju digestora mulja. Istakla je važnost blagovremene pripreme projektne dokumentacije kojim su obezbeđena sredstva IPA fondova, kao i značaj saradnje i razmene iskustava s obzirom na slične uslove rada i probleme sa kojima se preduzeća suočavaju.

Naše najnovije i najsavremenije postrojenje u Kruševcu, radi od prošle godine. Milutin Tasić, rukovodilac sektora u JKP Vodovod – Kruševac govorio je o rezultatima rada i ukazao da predstoji praćenje kako ovog postrojenja, tako i većeg broja novih koja će biti uskoro realizovana.

O radu i održavanju kragujevačkog postrojenja, izgradnji novog postrojanja kao obavljenoj rekonstrukciji rezervoara za bio gas u Cvetojevcu govorio je Goran Ljubisavljević iz JKP Vodovod i kanalizacija iz Kragujevca. Stara postrojenja u Srbiji i pogonu su od osamdesetih i devedsetih godina prošlog veka, predimenzionisana su i rade sa malim delom kapaciteta.

Problem zbrinjavanja mulja koji je zajednički za sva postrojenja, konačno će biti rešen na osnovu Programa za upravljanje muljem koji je u fazi usvajanja i koji će se primenjivati do donošenja Strategije za mulj,  rekao je predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine Nenad Radojević, načelnik odelenja za otpadne vode. Potvrdio je i predstojeću izgradnju 28 novih postrojenja koja će se finansirati preko Minstarstva zaštite životne sredine na osnovu sredstava koja su obezbeđena kreditom Razvojne banke Saveta Evrope. Moderatori razmene znanja i iskustva bili su Zorana Petrović i Predrag Bogdanović iz UTVSI koji su predstavili Studiju UTVSI, govorili o postojećem stanju, potrebama i aktivnostima, planovima i predstojećim investicionim projektima u okviru programa Čista Srbija.

Novi investicioni poduhvati, uz procenjenih 5 milijardi evra potrebnih za realizaciju projekata u oblasti sanitacije, zahtevaće angažovanje velikog broja nedostajućih stručnjaka, inženjera i drugog kadra u opštinama i komunalnim preduzećima, kao i odgovarajuće stručno usavršavanje koje će biti neophodno za upravljanje ovim projektima, ali i rad i održavanje ovih kapitalnih sistema.