Održivo poslovanje preduzeća vodovoda i kanalizacije

13. Međunarodni sajam i forum voda

O stanju u sektoru preduzeća vodovoda I kanalizacije, programskoj podršci razvoju komunalne infrastrukture lokalne samouprave, aktuelnim pitanjima I mogućim odgovorima na izazove održivog poslovanja preduzeća vodovoda I kanalizacije u uslovima energetske I ekonomske krize govorili su Predrag Bodanović iz UTVSI, Željko Mitrović iz EPTISE I Goran Gavrilović iz JKP Vodovod I kanalizacija iz Kragujevca.

Moderator sesije Ninoslav Petrović – UTVSI, istakao je da Izveštaj o radu već 6 godina obuhvata podatke I analize o radu 145 preduzeća vodovoda I kanalizacije u Srbiji koje UTVSI prikuplja I obrađuje za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja I infrastrukture. Program podrške razvoju infrastrukture lokalne samouprave- MISP, finansira EU, a sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Konsultantska kuća EPTISA realizuje projekat“Evropska unija podrška reformama u sektoru voda” za 20 pilot opština koji se sprovodi na lokalnom i centralnom nivou i treba da bude završen početkom 2024.

O poslovanju preduzeća vodovoda I kanalizacije u Kragujevcu koje kao snalažljivi domaćin uspešno  izlazi na kraj sa problemima neuravnotežnosti prihoda kao posledice neadekvatne tarife usluga I porasta troškova goriva I energije, hemikalija, materijala I delova I dr.

Prezentacije učesnika