Benčmarking se poslednjih godina nameće kao bitan i pouzdan alat prilikom upravljanja jednim komunalnim preduzećem. Imajući u vodu značaj tematike Udruženje „Vodovodi Republike Srpske“ su na 18. međunarodnoj konferenciji „Vodovodni i kanalizacioni sistemi“ Jahorina – Pale, organizovalo panel diskusiju na temu „Razvoj benčmarkinga vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u Republici Srpskoj“. Uvodno predavanje o navedenoj temi održali su Miodrag Babić i Srđan Kevac, ispred Udruženja „Vodovodi Republike Srpske“, a potom su panelisti dali svoje mišljenje o samom procesu benčmarkinga.

U panel diskusiji učestvovali su Nenad Đukić, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Sandi Zulić, AQUASAN mreža BiH (DWP), Zoran Zelenbabić, predsjednik Skupštine Udruženja “Vodovodi Republike Srpske”, Sandro Zeničanin, v.d. direktor “Vodovoda” a.d. Gradiška i Ninoslav Petrović, predstavnik iz Republike Srbije. Moderator panela je bila Branka Trninić.

Panel diskusija je dala priliku da priznati stručnjaci koji su dobro upoznati sa ovom tematikom razmjene svoja znanja i stavove, kako međusobno tako i sa prisutnom publikom. Može se reći da su osnovni ciljevi, a to su: kratak pregled razvoja benčmarkinga u Republici Srpskoj, prikaz trenutnog stanja i primjera dobre prakse, te mogućnosti napretka i održivosti procesa benčmarkinga u Republici Srpskoj, kroz panel diskusiju i postignuti.