REZERVIŠITE TERMIN! - POPUNITE PRIJAVU  -> 

29 -31. maj 2019, Jahorina, Pale, Bosna i Hercegovina

Devetanaesta međunarodna konferencija i izložba opreme Vodovodni i kanalizacioni sistemi

 

Udruženje za tehnologiju vode i sanitrano inženjerstvo zajedno sa Udruženjem vodovoda Republike Srpske, Udruženjem vodovoda i kanalizacije Srbije i Gradom Istočno Sarajevo, 29 - 31. maja 2019, organizuje devetaneastu međunarodnu konferenciju i izloižbu o snabdevanju vodom za piće i odvođenju i prečišćavanju otpadnih voda na Jahorini, Pale, Bosna i Hercegovina.

Uz vodeće i regionalno poznate govornike u oblasti planiranja, projektovanja, upravljanja, rada i održavanja i tehnologije, između ostalih, konferencija će okupiti stručnjake i istraživače koji će preispitati najvažnije probleme sa kojima se vodni sektor u regionu danas suočava. Nadamo se da ćete rezervisati ovaj termin, učestvovati u konferenciji i posetiti izložbu opreme i tehnike, kako bismo se međusobno bolje razumeli i došli do rešenja koja će biti korisna za potrošače, vode, životnu sredinu i društvo u celom regionu.

Prve informacije o skupu pročitajte ovde ->

Druge detaljnije informacije o skupu na Jahorini pročitajte ovde na srpskom ->  

Detailed info in English about Jahorina event download and read here ->  

Radujemo se Vašem dolasku i učešću.

 

 

 KONFERENCIJA VODOVODNI I KANALIZACIONI SISTEMI 2018

Osamnaesta međunarodna konferencija o vodovodnim i kanalizacionim sistema uspešno je održana od 30. maja do 1. juna na Jahorini. Organizatori skupa bili su Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo, Udruženje vodovoda Republike Srpske i Udruženje vodovoda i kanalizacije Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Svetskom bankom i Međunarodnim podunavskim udruženjem preduzeća vodovoda- IAWD-om i pod pokroviteljstvom Skupštine grada Istočno Sarajevo.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić otvorio je skup koji je ove godine okupio oko 150 učesnika i preko 20 izlagača opreme i tehnike. O podršci državnih institucija Republike Srpske u ovoj oblasti i uspehu konferencije posebno govori i opredeljenost visokih zvaničnika da podrže rad Udruženja vodovoda Republike Srpske. Ministar se pohvalno izrazio o saradnji u ovoj oblasti i kao i odnosima sa Srbijom.

Ciljevi konferencije posebno su ispunjeni tokom dve panel diskusije o bezbednosti snabdevanja vodom za piće, kao i projektu benčmarkingu u Republici Srpskoj. O problemima snabdevanja vodom za piće seoskih naselja govorila je Susanna Smets iz Svetske banke koja je ovom prilikom istakla neophodnost finansijske i tehničke podrške države bez koje se ne mogu doneti oćekivana rešenja. Istaknuti predstavnici UTVSI, Udruženja vodovoda Republike Srpske i DVGW govorili su o novim projektima jačanja kapaciteta u oblasti bezbednosti snabdevanja u okviru Dunavskog partnerstva za učenje, Horizonta 2020 i programa DVGW-a. Pored ostvarenih rezultata u ovoj oblasti, panelisti su posebno naglasili značaj poštovanja tehničkih propisa, kao osnove za neprekidno obezbeđenje besprekornog kvaliteta vode za piće.

Na drugoj panel diskusiji predstavljen je projekat benchmarkinga koji je sproveden u preduzećima vodovoda u Republici Srpskoj. Panelisti su izneli stavove o mogućnostima za unapređenje daljeg sprovođenja, sopstvenim iskustvima tokom realizacije projekta, kao i prednostima i pozitivnim efektima koji su omogućili unapređenje drugih aktivnosti i otvaranje novih mogućnosti i projekata. Posvećenost svih aktera ne bi mogla da donese očekivane rezultate bez državne podrške, kao i uključenosti stručnih udruženja čiji nastavak može da garantuje održivost projekta i unapređenje delatnosti snabdevanja vodom.

Preko pedeset radova, učešće visokoobrazovanih institucija i instituta, predstavnika preduzeća vodovoda i kanalizacije i drugih udruženja iz regiona dodatno su potvrdili potrebu za aktuelnim predstavljanjem ne samo razvojnih projekata i međunarodnih programa saradnje, već i razmene iskustva i svakodnevnih rezultata rada i poslovnih uspeha u oblasti snabdevanja vodom i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda.