TEH1
TEH2
TEH3

O DVGW:

Nemačko tehničko i naučno udruženje za vodu i gas - DVGW ima vodeću ulogu u Evropskom komitetu za standardizaciju i nemačka tehnička pravila za vodovode postavljaju standarde na evropskom nivou. Nemački stručnjaci posebnu pažnju poklanjaju razvoju komunikacija i prenošenju znanja i odluka da se tehnička pravila DVGW za vodu prirede i izdaju na našem jeziku bila je sasvim prirodna.

Saradnja je započeta 2010. godine uz podršku udruženja DVGW. Do sada smo preveli i objavili tehnička pravila iz oblasti zaštite resursa, distribucije vode, kao i organizacije preduzeća vodovoda, bezbednosti snabdevanja vodom i projektovanja sistema za odvođenje otpadnih voda – ukupno 21. teh. pravilo.

Rezultat saradnje sa DVGW su tehnička pravila na našem jeziku, prilagođena našoj praksi, zakonima i tehničkim propisima i koja su istovremeno dostupna svima koji se bave snabdevanjem vodom i otpadnim vodama. Istovremeno tehnička pravila predstavljaju osnovu za uspostavljanje programa edukacije profesionalaca širokog dijapazona i različitih nivoa specijalnosti u oblasti snabdevanja vodom za piće i sanitacije.

Sva objavljena tehnička pravila mogu se nabaviti preko Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo koje je isključivi nosilac prava njihovog objavljivanja u Republici Srbiji.

 


O DWA:

DWA je nemačko udruženje za vodu, otpadnu vodu i otpad. Kao  naučno tehnička  organizacija,  koja je politički i ekonomski nezavisna, radi na promociji istraživanja i razvoja u ovoj oblasti. Organizacija broji oko 14.000 članova među kojima su opštine, visokoškolske ustanove, inženjeri, eksperti i menadžment kompanija i javnih ustanova. DWA pruža svim članovima punu podršku upravljanju održivim razvojem vodnih resursa i savetadovno je stručno telo pri donošenju regulativa i smernica pri upravljanju. DWA je registrovano u Bonu kao direktno ne profitna  organizacija koja funkcioniše kroz jednu centralnu i  sedam reionalnih udruženja u Nemačkoj.

Rezultati rada DWA su tehnički pravilnici i standardi, treninzi i edukativni programi, visokospecijalizovane/stručne  publikacije. DWA tehnički pravilnici i standardi se u Nemačkoj koriste kao osnov za planiranje, izgradnju i operativni rad postrojenja za upravljanje vodama, otpadnim vodama i otpadom.

Na Sajmu voda 2011. u Beogradu zapaženo predavanje imao je i g-din. Johannes Lohaus, generalni direktor DWA . Tom prilikom, uz veliku pomoć našeg kolege iz Minhena, g-dina Nikole Milojevića, dogovorena je i naša saradnja sa ovim nemačkim udruženjem. Početkom 2012. saradnja je zvanično potvrdjena potpisivanjem ugovora kojim se UTVSI daje pravo za prevođenje na srpski jezik i distribuciju DWA tehničke regulative i standarda. Time je UTVSI napravilo izuzetno značajan korak u svom radu ka unapređenju i inovaciji tehnicke regulative u oblasti otpadnih voda i kanalizacionih sistema.

Do sada smo preveli i objavili 2 pravila, koja možete naručiti preko nas.